Mówi się, że gastronomia to grząski grunt. Czy aby na pewno? W niniejszym artykule przyjrzymy się sprawie bliżej. Uwzględnimy pawilon gastronomiczny oraz sposoby na jego wykorzystanie. Do dzieła!
Mała gastronomia dostosowana do potrzeb
Problemem wielu restauratorów jest to, że nie potrafią utrzymać biznesu. Czasami przesadzają względem realnych potrzeb klienteli, innym razem serwują to co wszędzie, tylko że drożej. To efekt złej logistyki. Odpowiednie wyważenie sprawy ma więc znaczenie. Kontener Gastronomiczny może sprawę ułatwić. W jaki sposób?
Taki obiekt ma pewne ograniczenia. Nie zapewnia wielkiej kuchni. Nie ma też miejsca na multum stolików. Powierzchnia pawilonu to najwyżej 14 × 4 metra, a tu jeszcze kontuar trzeba wstawić, oświetlenie, dekoracje… To dość sporo kompromisów, co wymusza również bardziej przemyślane oferty. Mazurski street food doskonale pasuje do takich warunków. Podobnie zresztą jak letni cocktail-bar w pobliżu mariny. Turyści czasem naprawdę nie potrzebują więcej.
Kontener gastronomiczny a koszty
Wspomniane wyżej pomysły na biznes gastronomiczny mają sporo sensu ze względu na prostotę. Napoje i posiłki w takich lokalach można przygotowywać szybko, a jednocześnie utrzymać jakość i w miarę rozsądne ceny. Poza tym nowoczesny Pawilon Gastronomiczny nie kosztuje wiele. Cena to kilkadziesiąt tysięcy zł, co oczywiście zależy od wymiarów. Budowa restauracji od podstaw wymaga już fortuny. No i lokalizacja wchodzi w grę. Kontener dla gastronomii można przecież postawić nieomal wszędzie, i to bez konieczności wylewania fundamentów!
Nie bez znaczenia jest również koszt obsługi. Kontener ze street foodem opanują dwaj pracownicy. Sprzątanie bowiem nie będzie aż tak wymagające, a i kontakt z klientami da się ograniczyć poprzez interaktywne menu, chociażby. Nieskomplikowane dania oznaczają również sprawniejszą organizację dostaw, magazynowania składników oraz wydarzeń specjalnych. Kameralny koncert szantowy? A czemu nie? Zwłaszcza jeśli da się na nim spróbować zapiekanki ze szczupaka albo kartaczy.
Podsumowanie
Pawilon gastronomiczny może okazać się naprawdę świetnym rozwiązaniem. Trzeba jedynie dostosować swoją działalność do tego typu obiektu, jak i lokalizacji. Street food na Mazurach to wręcz idealny przykład. Kontener restauracyjny można bowiem postawić na niewielkiej przestrzeni obok parkingu i serwować w nim sezonowe, łatwe do zrobienia dania. Do tego napoje z lodówki. Jeśli ruch będzie przebiegał sprawnie, ograniczenia pawilonu nie dadzą się we znaki. Koszty prowadzenia takiego biznesu będą natomiast po wielokroć niższe w porównaniu z tradycyjnymi restauracjami. Nic dziwnego, że wielu młodych przedsiębiorców idzie właśnie w tę stronę!
Artykuł sponsorowany



